Tid att leva är en självhjälpsbok som bygger på vetenskapligt beprövade metoder för att hantera stress. Boken är upplagd som ett tioveckorsprogram där läsaren får tydlig information och fakta kring stress och råd att följa för att komma i bättre balans och hantera svårigheter i livet. Metoden ACT, Acceptance and Commitment Therapy fokuserar särskilt på vad som är viktigt i livet, vad man vill och hur man kan hantera de hinder som visar sig på vägen mot ett bättre liv. Bläddra i boken här.

Boken är vetenskapligt beprövad via Karolinska Institutet
Tid att leva har granskats i en randomiserad kontrollerad studie via Karolinska Institutet. Studien är publicerad och granskad i en vetenskaplig tidskrift. Länk till studien. Studien i korthet:

– 133 deltagare med upplevd stress slumpades till att läsa självhjälpsboken “Tid att leva” (67 deltagare) eller att stå på väntelista (66 deltagare). De som läste boken gjorde detta utan terapeutkontakt och hade efteråt, jämfört med väntelistan:

– Mindre stress med stora effektstorlekar
– Mindre oro, depression och utmattningssymtom med medelstora effektstorlekar.
– Effekterna håller i sig vid långtidsuppföljning 6 månader senare.

Effektstorlekarna är i liknande storlek med vad som kan skattas som en god individuell psykologisk behandling där man träffar en terapeut. De här resultaten visar att självhjälpsboken ”Tid att leva” kan vara en effektiv metod för att minska stress och andra besvär, även utan terapeutkontakt.

Lyssna på ljudövningar

Är det fel på hemsidan, kontakta: daniel.p.ek@gmail.com

Vill du lyssna på fler gratis guidade övningar i medveten närvaro och ACT? Följ denna länk:

Bonusmaterial

Om du eller någon närstående har drabbats av utmattningssyndrom kan du gärna läsa detta kapitel i boken där vi ger konkreta tips på vad den drabbade, vänner och läkare kan göra. Kapitlet är gratis att ladda hem. Ladda ner kapitlet här.

Vill du köpa boken?

Du kan köpa boken i butik hos de flesta bokhandlarna. Vill du köpa boken via nätet går den att köpa i de flesta nätbokhandlarna, t.ex ; Bokus, Adlibris, eller Akademibokhandeln

Artiklar skrivna om boken.

Februari, 2017, Intervju med Fredrik Livheim för TT om stress och om boken Tid att leva. Artikeln publicerades i ett flertal svenska dagstidningar, bland annat Piteå-Tidningen. Bemästra stressen bättre

Januari, 2017, Intervju med Fredrik Livheim i Dagens Nyheter om stress och om boken Tid att leva. Acceptans ett verktyg för att hantera stressen (nätutskrift)

Acceptans ett verktyg för att hantera stressen (skanning från papperstidningen) (för scannade versionen, välj “visa”, sedan “rotera vy”, sedan “motsols” så hamnar den rätt)

Om författarna

Fredrik Livheim är leg. psykolog och ACT-utbildare. Han har under flera år arbetat som lärare och genomfört studier för att minska stress och psykisk ohälsa i skolmiljö och på arbetsplatser. Han delar sin tid mellan att doktorera och forska på stress och gruppbehandlingar vid Karolinska Institutet och att hålla utbildningar och föreläsningar kring ACT både inom och utom Sverige. Fredrik är medförfattare till till fackboken "The Mindful and Effective Employee - An ACT Training Manual for Improving Well-Being and Performance".

Daniel Ek är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör med lång erfarenhet av att arbeta med patienter med stressproblematik. Han delar sin tid som organisationskonsult med fokus på förebyggande åtgärder mot stress och ledarskapsfrågor samt att arbeta kliniskt. Vill du kontakta Daniel nås han på: daniel@good-work.se

Björn Hedensjö är journalist med bakgrund på en rad stora tidningar som DN, SvD och Dagens Industri. Han är också legitimerad psykolog och driver en organisationskonsultfirma som arbetar med metoder baserade på vetenskaplig psykologi. Björn är författare till två böcker, En perfekt natt om sömn och den korta fackboken De är vi, om toleransens psykologi.

Om du söker ledarskapscoaching, organisationsförändring, och evidensbaserad stresshantering för ert företag. www.good-work.se

Författarna Fredrik Livheim & Daniel Ek har varit med och arbetat fram ett banbrytande självhjälpsprogram för stress via Internet. Här kan du läsa mer om programmet eller använda det. www.papilly.com

Utbilda din egen personal eller dig själv i att hålla evidensbaserade stressinterventioner. www.livskompass.se